AlexanderPeters.nl

bloggerdeblog!

ING

Geplaatst op: 19 October 2008 | Geen reacties
Van de ach-Bos-doe-mij-ook-zo'n-injectie redactie

Het begint een beetje vaste prik te worden, een roerige beursweek en vervolgens weer een nieuw plan op de zondag, om vervolgens maar te hopen dat dat op maandag goed gaat.

Fokke & Sukke over de crisis

Fokke & Sukke over de crisis... bron: foksuk.nl

Het begon met de plannen van Luxemburg, België en Nederland om geld in Fortis te pompen. Dit hielp niet, de koers zakte verder weg. Een hele week stil en vervolgens in het weekend de complete verrassing dat ABN Amro en de Nederlandse Fortis tak genationaliseerd worden voor een slordige 16 miljard, waarbij de bank eigenlijk door ons uit elkaar is getrokken. Rot voor die Belgen. Deze week werd trouwens aangekondigd dat i.p.v. integratie van ABN Amro in Fortis (zoals gepland) nu Fortis in ABN Amro geintegreerd gaat worden omdat ABN veel groter is dan het Nederlandse Fortis. Wie had dat ooit verwacht?

Maargoed, ook dat hielp niet. Nog steeds geen vertrouwen, en de koersen gingen verder omlaag. Bos kondigde nog meer maatregelen aan. De spaargarantie werd verhoogd naar 100.000 euro en Nederland staat met 200 miljard (!) garant voor leningen tussen banken, om zo de financiële motor draaiende te houden.

Ook is er een fonds van 20 miljard euro beschikbaar gekomen om de balans van banken op te lappen. En van die regeling gaat ING gebruik maken. ING, welke altijd winst maakte, heeft door de kredietcrisis veel moeten afschrijven en een verlies van 500 miljoen geleden. Omdat de hoeveelheid ‘kernkapitaal‘ weer op een gezond pijl te brengen leent de overheid 10 miljard aan ING. Hier wordt rente over betaald en Bos benoemt twee leden in de raad van commissarissen die vetorecht krijgen, dus we hebben eigenlijk te maken met een soort van gedeeltelijke nationalisatie.

Een goed idee om er op tijd bij te zijn en problemen op die manier te voorkomen, maar niemand kan zeggen wat er morgen met het aandeel ING gebeuren zal…

bronnen: fd.nl, nos.nl

Reacties

Reageer

AlexanderPeters.nl

Welcome! On this blog I post stuff that might be interesting for others or just random posts on daily life stuff. Some of my posts are in English, maar soms ook gewoon in het Nederlands, net waar ik zin in heb. Enjoy!

RSS feed

Last(.fm) played songs

  • Океан Ельзи - Як Довго
  • Океан Ельзи - Сосни
  • Океан Ельзи - Кішка

140 characters