AlexanderPeters.nl

bloggerdeblog!

Fortis

Geplaatst op: 28 September 2008 | 1 reactie
Van de allé-zotteke! redactie

Fortis Cartoon

bron: geenstijl.nl

Het ging niet zo lekker met Fortis, dat wisten we al. Maar wanneer de Belgische premier het er over heeft dat de Belgische regering garant staat voor al het spaargeld weet je zeker dat het foute boel is, ook al ontkennen de topmannen. Zou ik ook doen, je schiet er immers niets mee op om nog meer paniek te zaaien.

Waarom is Fortis voor ons belangrijk? Naast dat het een van de grote banken is in Nederland heeft Fortis kort geleden een groot deel van ABN Amro overgenomen. En daar begon het al: deze aankoop moest wel gefinancierd worden en dat geld had Fortis niet in een oude sok zitten, maar moest bij beleggers en investeerders opgehaald worden (waaronder door het Chinese Ping An, die geld toezegde maar nog niet met geld over de brug is gekomen). Vervolgens hebben we te maken met de Amerikaanse kredietcrisis (waar elke Europese bank ook bij betrokken is) en wanneer hedgefunds lopen te stoken dat er mogelijk een nieuwe aandelen emissie komt dondert de koers verder richting 0. Zie hieronder het verloop van de koers afgelopen jaar.

Koersverloop Fortis op AMS bron: euronext.com

Koersverloop Fortis op AMS bron: euronext.com

Resultaat: crisis. Zaterdag werden Nout Wellink (DNB) en Wouter Bos (Minister van Financiën) al gespot voor een overleg, vanavond zijn ze met o.a. Leterme (Premier van de zuiderburen) en Kroes (Eurocommesaris) en natuurlijk Fortis zelf in Brussel aan het vergaderen. Men wil namelijk voordat de beurzen opengaan een doorbraak.

Eén les kunnen we al trekken. Stop belangrijke info in je tas en niet los in je hand. Fortis topman Filip Dierckx had een concept persbericht in zijn hand die dankzij een goede camera te lezen was.

Fortis blad

concept persbericht vs. telelens. Bron: tijd.be

Inmiddels (00:20) is er een doorbraak. De overheden in België, Luxemburg en Nederland nemen een belang van 49% in Fortis. Ze investeren in totaal 11,2 miljard euro (!).Dat is een gigantisch bedrag, voor Europese proporties. Sowieso gewoon want het gebeurt bijna nooit dat overheden in Europa een bank (gedeeltelijk) nationaliseren. Gelukkig is het ‘investeren’, dus het geld moet wel een keer terug komen. Het is te hopen dat deze acties Fortis weer op de rails zet en niet alleen kunstmatig in leven houd.

Tevens gaat Fortis ABN Amro verkopen. Pijnlijk lijkt me, na al die moeite met de overname. Maar het is nog niet bekend aan wie. Ik ben benieuwd, zolang mijn rekening bij de ABN Amro maar niet verdampt.

Oja, Fortis-topman Maurice Lippens moet het veld ruimen. Tsja, of hij gewoon pech heeft of dat hij hard gefaalt heeft weet ik zo niet. Maar het resultaat wordt er niet beter op. Gouden handruk en de rest van het jaar chillen in je buitenhuis, ach…

Wordt vervolgd!

Reacties

Een reactie op “Fortis”

  1. ING : AlexanderOnline.nl
    20 October 2008 @ 00:30

    […] begon met de plannen van Luxemburg, België en Nederland om geld in Fortis te pompen. Dit hielp niet, de […]

Reageer

AlexanderPeters.nl

Welcome! On this blog I post stuff that might be interesting for others or just random posts on daily life stuff. Some of my posts are in English, maar soms ook gewoon in het Nederlands, net waar ik zin in heb. Enjoy!

RSS feed

Last(.fm) played songs

  • Океан Ельзи - Як Довго
  • Океан Ельзи - Сосни
  • Океан Ельзи - Кішка

140 characters