AlexanderPeters.nl

bloggerdeblog!

Franz Ferdinand live

Geplaatst op: 29 November 2008 | 1 reactie
Van de take-me-out redactie

Na een geweldig optreden in 2006 in Tivoli was het dan weer zover: Franz Ferdinand stak het kanaal over voor een optreden in Nederland. Niet helemaal waar, ze deden op Lowlands 2008 ook al een stomend optreden in de Alpha tent. Dat was super, maar zo’n band in een zaaltje zien is toch net iets meer.

De heren uit Glasgow eindigde in Nederland een korte tour langs een paar Europese steden, wat natuurlijk te maken heeft met de komst van het nieuwe album. Opvallend was dat er niet gekozen werd voor een bekende zaal, zoals Tivoli in Utrecht of Paradiso in Amsterdam, maar voor een nieuwe zaal: Watt in Rotterdam. Ik was hier zelf nog nooit geweest, maar het zag er goed uit (op wat kleine dingen na. Waarom moet je bij de ingang al je drinken weggooien? Hallo, garderobe?) en is qua grootte ongeveer vergelijkbaar met Tivoli Oudegracht. Het ligt tevens dicht bij het station (in tegenstelling tot de zalen in A’dam), handig. Oja, ze schenken Grolsch, pluspuntje! 😉

Goed, na een reis van 2,5 uur stonden we voor de deur en konden we al snel naar binnen. Support werd verzorgd door ‘De Kift’. Ik kende er niks van, maar ik had gehoord dat ze een nummer van FF gecovered hebben en dat FF er weer eentje terug gecovered heeft. Het was best grappig, een grote groep mannen, waarvan sommige aardig op leeftijd, die met zowel drum, gitaar, zang en blaasinstrumenten een enthousiast optreden verzorgde. Het is niet echt mijn ding, maar het klonk vermakelijk.

En toen kon het feest beginnen. Ik stond goed vooraan in het midden (dan sta je trouwens in het epicentrum van het publiek), recht voor zanger Alex. De band begon met een nieuwe nummer, om daarna los te knallen met enkele oude nummers. Gedurende het optreden zijn er weer een paar nieuwe nummers voorbij gekomen, die strak en goed klonken (beloofd wat voor het nieuwe album) en waar het publiek al aardig in mee kon gaan. Ook Outsiders kwam langs, met iedereen op de drum, wat de avond echt tot een hoogtepunt bracht.

De band genoot zichtbaar, en bij het buigen na het laatste nummers lieten drie bandleden zich in het publiek vallen, om nog even een rondje door het publiek te surfen. Maar na 70 minuten was het toch al afgelopen. Opvallend kort, materiaal is er genoeg en de sfeer zat er helemaal in.

Hoe dan ook, het mocht de pret niet drukken. De avond was zeer geslaagd en hopelijk komen ze in 2009 nog een keer terug in een kleine zaal. Het concert is trouwens opgenomen door 3voor12 maar wordt volgens een medewerker daar pas uitgezonden na de release van het album.

Bekijk hier de opname door FF zelf van het laatste nummer (This Fire) vanaf het podium gefilmd:

Meer foto’s hier

Reacties

Een reactie op “Franz Ferdinand live”

  1. Wout
    29 November 2008 @ 17:11

    Klinkt goed =D
    Volgende keer ben ik er mss wel weer bij.

Reageer

AlexanderPeters.nl

Welcome! On this blog I post stuff that might be interesting for others or just random posts on daily life stuff. Some of my posts are in English, maar soms ook gewoon in het Nederlands, net waar ik zin in heb. Enjoy!

RSS feed

Last(.fm) played songs

  • Океан Ельзи - Як Довго
  • Океан Ельзи - Сосни
  • Океан Ельзи - Кішка

140 characters